DOLAR 34,3410 0.08%
EURO 37,4385 0.63%
ALTIN 3.021,840,12
BITCOIN 23676040,94%
Tekirdağ
11°

AÇIK

06:02

İMSAK'A KALAN SÜRE

0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİONİZOS’UN NEFES ALDIĞI TOPRAKLAR 2. BÖLÜM (YUNANİSTAN)

Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan Trakya’sını bir araya getiren Üzüm’ün peşine düştüğümüz bu ikinci bölümde özellikle kuzey Yunanistan’da Turizm’de büyük fark yaratan bir projeyi yerinde inceleme fırsatı bulduğum bu bölümde neler yok ki

Eminim Gezenti’nin 2014 yılında çektiği bu belgeselin ikinci bölümü de Trakya tarihinin en popüler ticaret ürünü olan ve halkları bir araya getiren Şarap’ın hikayesi ve tarihi serüveni sadece meraklılarının değil, hepinizin ilgisini çekecek.

BAĞCILIK VE ŞARAPÇILIK BU BÖLGENİN EN BÜYÜK TURİZM DEĞERİ

Bağcılık ve ilgili sektörlerde bu hedefleri belirleyebilmenin en isabetli yolu şüphesiz paydaşları bir araya getirmek ve katılımları ile oluşturulacak yepyeni bağ rotaları ile turizmde hızla yükselen eno keşifler için fırsatlar yaratabilmenin de yolunu aralamaktadır.

Trakya Turizm İşletmecileri Derneği (TTİD), bölgenin 12 butik şarap üreticisi tarafından desteklenen ‘’Trakya Bağ Rotası Projesi‘’ kapsamında Kuzey Yunanistan Şarap Yolu Yöneticisi Giannis ALBANIS’i ve bu yol üzerinde yer alan beş şarap üreticisini ziyaret etti.
Trakya Turizm İşletmecileri Derneği (TTİD), tarafından 2013 yılında hayata geçirilen “Trakya Bağ Rotası Projesi” kapsamında 16-18 Ocak 2014 tarihlerinde “Kuzey Yunanistan Şarap Üreticileri Derneği”ne bir ziyaret programı düzenlendi. 1993’te başlayan Kuzey Yunanistan Şarap Yolu deneyimi hakkında bilgi alındı, bu yol üzerindeki bazı bağlar ve şaraphaneler gezildi, üreticileriyle eno ve gastronomi turizmi ile ilgili görüşmeler yapıldı. Karşılıklı görüşmeler sonucunda Trakya Bölgesi genelinde turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi, bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının arttırılması ve bölgede eno ve gastronomi turizminin geliştirilmesi hedefleniyor.



Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan ÇEBİ yaptığı açıklamada ‘’Bölge turizmcileri olarak coğrafya ve tarihten genel yakınlığımızı şimdi de ortak bir turizm projesi ile ticari işbirliğine çevirmek yönünde karşılıklı olarak yaptığımız temaslardan çok güzel geri dönüşler aldık. Her iki toplumun da işbirliğine son derece açık olmasından büyük mutluluk duyduk. Makedonya’da 5 farklı üretici ve bağ alanına gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerden ortak bir destinasyon geliştirebilmek konusunda çok şey yapabileceğimizi anlamış olarak geri dönüyoruz. Trakyalılar olarak en yeni turizm trendlerinden biri olan eno ve gastronomi turizmi alanında büyük avantaja sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz gezi, Trakya’da kendi bağlarında turizm faaliyeti gösteren, benzer amaçlarla yola çıkan Trakya Butik Şarap Üreticileri Platformu’na yol gösterici olduğu kadar bizlere de farklı ufuklar açtı. Özellikle eno ve gastronomi turizminin, bölgesel anlamda kaliteli bir turizmin yapılanmasına nasıl destek olabileceğini hemen yanıbaşımızda bu alanda yapılan çalışmaları yerinde incelemiş olduk.


Kuzey Yunanistan Şarap Yolu Yöneticisi Giannis ALBANIS de ‘’ 1993-97 yılları arasındaki dönem bizler için zordu, üreticilerimiz bağları ve şaraphaneleriyle henüz eno ve gastronomi turizmi alanında yeterli altyapıya ve deneyime sahip değillerdi. Ancak daha sonra bu projenin de verdiği güçle Avrupa Birliği fonlarından aldıkları destekle şaraphanelerini ve bağlarını yeniden yapılandırma imkanına kavuştular. Bu süreç aynı zamanda üreticilerin kendi aralarındaki sorunları çözmelerine, bir arada çalışmalarına olanak sağladı. Hep birlikte başarılı etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Uluslararası Selanik Şarap Yarışması bunlardan biri. Bundan sonraki süreçte en önemli hedefimiz, uluslararası platformda şaraplarımızı tanıtmak, bu konuda ortak çalışmalar yapmak.’’ dedi.

Hikaye burada bitti mi? elbette bitmedi.

Trakya’nın birleştirici gücü ve halkların tarihten beridir ortak üretim ile tüm Dünya’ya paylaştıkları Şarap ve şarabın öyküsü sonsuza kadar bu topraklarda var olmaya devam edecek.

Gezenti sadece minicik bir durakta başarı öykülerini dile getirdi.

Keyif ile izlemenizi dilerim.

Seyahat ile kalın.

Gezenti Nijat Ayvaz

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.