Türkiye’nin günlerdir konuştuğu sahte doktor Ayşe Özkiraz’ın hayat hikayesi ortaya çıktı. Özkiraz’ın neredeyse tanıştığı herkese bir yalan söylediği ve söyledikleri bu yalanların içinde kendisini dahi inandırıp yaşamını sürdürdü.
Özkiraz’ın Fatih’teki öğrenci yurduna kayıt yaptırırken öğrenci belgesi istediklerinde yurt yönetimini oyaladığı ve onlara belgeyi getireceğim diyerek zaman kazandığı öğrenildi. Okul bahçesine gidip arkadaşlık yapan Özkiraz’ın orada edindiği arkadaşlarının kartı ile okul yemekhanesinde yemekler yediği öğrenildi.
Sabah gazetesinin haberine göre; sahte doktor Ayşe Özkiraz, ifadesinde her şeyi anlattı. İşte Özkiraz’ın kendi ağzından yalanlarla dolu hayat hikayesi:
“Ben yaklaşık 8 yıldır Çerkezköy ilçesinde ikamet etmekteyim. Bundan önce Tokat Merkez’de yaşıyordum. Annem Semra ile babam Ali boşandılar. Boşandıktan sonra annem yeni bir evlilik yaparak üvey babam ile evlendi. Benim öz 1 kardeşim vardır. Annemin sonraki evliliğinden meydana gelen 2 üvey kardeşim var. Ortaokulu Çerkezköy 75. Yıl Ortaokulunda okudum. Liseyi Veliköy Meslek Lisesinde okudum ve 2021 yılında mezun oldum. Ben lisede öğrenciyken ailem tıp fakültesinde okumamı istiyordu. Bana güvenip yüksek puan alacağımı düşünüyorlardı. Liseden mezun olurken üniversite sınavına girdim. Ancak başarısız olduğum için tercih yapmadım.”
1. YALAN: TIP FAKÜLTESİNİ KAZANDIM
“Ailemin güvenliğini sarsmamak için evde sorun olmasın diye anneme, üvey babama ve üvey kardeşlerime Çapa Tıp Fakültesini kazandığımı söyledim. Ailem sınav sonuç belgesini görmek istediğinde de gerçek sınav sonuç belgem üzerinde telefonda oynama yaparak sahte bir sınav sonuç belgesi hazırlayıp aileme gösterdim. Bundan sonra tek başıma İstanbul’a gittim. Fatih’te Özel Kız Öğrenci Yurdu’na gittim. Burada hem öğrenciler hem de çalışanlar kalıyordu. İlk başta çalışan olarak kalmayı düşündüm. Sonra vazgeçip yurt idaresinde görevli olan kadına kendimi tıp fakültesi öğrencisi olarak tanıttım.”
2. YALAN: YURDA ÖĞRENCİYİM DİYE KAYIT YAPTIRDI
“Yurt kayıtları için benden bir takım resmi belgeler istediler. İstenilen belgelerden sadece öğrenci belgesini daha sonra getireceğimi söyledim. Sonraki süreçte de sürekli olarak getireceğim diyerek bu kişileri oyaladım. Yurdun masrafları için de ailemle görüştüm. Ailem zaten bu fakülteyi kazandığımı düşündüğü için bana para gönderiyordu. Yurda yerleştim Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencileri olan öğrencilerle birlikte kalmaya başladım. Bu öğrencilere Çapa Tıp Fakültesi’nde öğrenci olduğumu söyledim. Bu süreçte Çapa Tıp Fakültesi’nin bahçesine ara ara gittim. Burada öğrencilerle tanıştım. Bunlardan birinin ismi Hatice’ydi. Diğerlerini hatırlamıyorum. Bu kişilerle hiç bir zaman samimi olmadım. Bende numaraları yoktur. Hiç bir şekilde derse girmedim.”
3. YALAN: SAHTE KİMLİK KARTLARI
“Okula girebilmek için İstanbul ili Eminönü semtinde ismini hatırlamadığım bir pasajda öğrenci kimlik kartı bastırdım. Bu kartların üzerine Ayşem Özkiraz yazdırdım. Aramada ele geçen kartlar bu öğrenci kartlarıdır. Okula girerken bu öğrenci kartlarını gösterip giriyordum. Bu sebeple şüphe duyulmuyordu. Okula gitmediğim zamanlarda da İstanbul’da part time farklı yerlerde çalıştım. Aynı yerde Ankara Şehir Hastanesi, Tekirdağ Çerkezköy Devlet Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi personel kimlik kartlarını da bastırdım. Ancak bunları hiç bir yerde göstermedim.”
4. YALAN: INSTAGRAM’DAN SİPARİŞ PLAKETLER
“Plaketleri de Instagram’dan bir sayfa ile görüşerek yaptırdım. Yurtta kaldığım dönemde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yemekhanesine yurtta kalan öğrencilerle birlikte yemek yemeye gidiyorduk. Kaldığımız yurda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi daha yakındı, ben çevremdekilere Çapa Tıp Fakültesi öğrencisi olduğumu söylediğim için onların kartları üzerinden yemek alıyordum. Parasını onlara gönderiyordum. Hatta bir Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisi kendi yemek kartını kullanmadığı için bana vermişti. Bir süre de onun kartıyla yemek yedim. Ayrıca Instagram üzerinden Selen U. ve Fatih G. isimli Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde hemşire ve personel olan şahıslarla tanıştım. Bunlara kendimi doktor olarak tanıttım. Bunlarla zamanla arkadaş olduk.”
“HASTA MUAYENE ETMEDİM AMA İZLEDİM”
Zaman zaman İstanbul’dan Çerkezköy’e geliyordum. 2021 yılının Kasım ayı içerisinde annem hastalandı. Çerkezköy Devlet Hastanesine getirdik diyen Özkiraz; şunları söyledi: ” Burada N. Ö.isimli acil hekimine kendimi doktor olarak tanıttım. Annemi muayene ettirdim. Sonra da bir kaç kez daha Çerkezköy Devlet Hastanesi acil bölümüne geldim. Acilde durup vakit geçirmek istediğimi söyledim. F. Ç. isimli doktor bana izin verdi. Onun izniyle hastanede vakit geçirdim. Burada bulunduğum zaman zarfında doktor koltuğuna oturduğum olmuştur. Boynuma steteskop da takmıştım. Bu steteskopu medikalciden almıştım. Acilde bulunduğum zaman zarfında kesinlikle hasta muayene etmedim, ancak muayeneleri izledim.”
5. YALAN: TIP MEZUNU DOKTORUM DEDİM
2021 yılı eğitim dönemi bittikten sonra 2022 yılı Haziran ayı içerisinde Çerkezköy’e ailesinin yanına geldiğini anlatan sahte doktor, şölye devam etti: “Çocuk Cerrahı olmak istediğim için tek başıma hiç kimseyi referans göstermeden Çerkezköy Devlet Hastanesinde Çocuk Cerrahı olan Dr. M. K.’nın odasına gittim. Sekreteri ile görüşüp kendimi tıp fakültesinden mezun doktor olarak tanıtıp doktor M.K. ile görüşmek istediğimi söyledim. Bir süre sonra Dr. M.K. beni kabul etti. Görüştük. Kendimi Çapa Tıp Fakültesi mezunu doktor olarak tanıttım. Ayrıca TUS sınavında 81 puan aldığımı söyleyip TUS sınav sonuç belgesi gösterdim. Bu belgeyi daha önce yaptığım gibi İnstagram üzerinden görmüş olduğum B.O. ismine hazırlanmış belge üzerinde telefonda oynama yaparak oluşturmuştum.”
“DİKİŞİ BİZZAT KENDİM ATTIM”
“Annemin öğretmen babamın ise gıda mühendisi olduğunu, Ankara’da yaşadıklarını söyledim. Daha sonra Doktor M.K. bana yanına gidip gelebileceğimi söyledi. Bu şekilde Çocuk Cerrahisi bölümüne gidip gelmeye başladım. Burada muayenelere katıldım. Çerkezköy Devlet Hastanesindeki tüm cerrahi branşların doktorlarıyla iletişim kurdum, muhabbet ettim. Birçok kez ameliyatlara izleyici olarak katıldım. Doktor M.K.’nın hastalarını ameliyattan sonra yapılan dikiş işlemini bizzat kendim yaptım. Diğer cerrahların da ameliyatlarına katıldım. Ancak bu diğer doktorların ameliyatlarında herhangi bir tıbbi işlem yapmadım”
“ÖNLÜK FORMA GİYİP MUAYENE VE AMELİYATLARA KATILDIM”
Hastanede beni herkes sevmişti. Hemşireler, doktorlar, ile sürekli görüştüm. Burada bulunduğum zaman zarfında zaman zaman önlük, forma giyip, steteskop takıyordum. Birçok kez muayene ve ameliyata katıldım. Muayenelere gidip geldikçe etrafımdakiler ile ilişkim ilerledi. Süreçte tanışmış olduğum Astsubay C.T.K. bastırdı.
HASTANEDEN ARADILAR YALANIM ORTAYA ÇIKTI
12 Kasım günü sekreter beni hastaneye çağırdı. Hastanede bana gerçek adımı, ne iş yaptığımı, ailemin nerede yaşadığını sordu. Ben yalan söylediğimi anladıklarını fark ettim. Sonra da Dr. M.K. ile Görüştüm. Onlara her şeyin yalan olduğunu, doktor olmadığımı, gerçek ismimin Ayşem değil Ayşe olduğunu, ailemin baskısından korktuğum için böyle bir şey yaptığımı söyledim. Benim adıma basılan kaşeyi benden aldılar, hastaneden ayrıldım.
6. YALAN: SEVGİLİSİNE 6. SINIF İNTÖRN DOKTORUM DEMİŞ
C.T.K. ile Instagram uygulaması üzerinden 2021 yılı Temmuz ayı içerisinde tanıştık. O bana mesaj attı. Sonra benimle görüşmek istedi. İlk başta dışarıda bir şeyler içtik, sonra Çerkezköy Devlet Hastanesinde görüştük. Ona da kendimi Çapa Tıp Fakültesinde 6.sınıf öğrencisi intörn doktor olarak tanıttım Zamanla ilişkimiz ilerledi gönül ilişkisine dönüştü. Bazen ben Çerkezköy’e geliyordum. Bazen O İstanbul’a geliyordu. Hatta nişan için gün bile aldık. T.K. bu süreçte ailemle görüşmek istedi, ancak ben söylediğim yalanlar ortaya çıkmasın diye ona sadece mesajla annemle görüşüyorsun diyerek bir numara ile görüştürdüm.
7. YALAN: SEVGİLİSİYLE ANNESİ ADINA KONUŞMUŞ
Bu numara annemindi ama mesajları ben yazdım. Onunla tanıştığımdan ailem haberdar değildi. Annemin kalp krizi geçirdiğini söyleyerek nişanı erteledim. Ona annemle görüşüyorsun diyerek kalmış olduğum yurtta arkadaşım olan kızla telefonda görüştürdüm. Arkadaşım olduğu için ricada bulundum. Kendimi annem olarak tanıt dedim, beni kırmadı, görüştü.
8. YALAN: ÇEVRESİNDEKİLERE DE YALAN SÖYLETMİŞ
Ayrıca T.K. karakolda nöbetçiyken İstanbul’dan Selen U. ve Fatih G. ile birlikte T.K’nın yanına gelip ziyarette bulunduk, ben öncesinde onlara T.K’ya kendilerini doktor olarak tanıtmalarını söylediğim için kendilerini doktor olarak tanıttılar. Bana neden kendilerini doktor olarak tanıtacaklarını sormadılar.
9. YALAN: KENDİSİNİ ASİSTAN CERRAH OLARAK TANITMIŞ
Instagram üzerinden açmış olduğum hesapta bioma doktor olduğumu belirtir şeyler yazmıştım. T.K. ile gönül ilişkimiz devam ederken V.C. isimli şahıs bana mesaj attı. Instagram üzerinden görüştük, yazıştık. 2 kez Çerkezköy’e yanıma geldi, ona da kendimi Asistan Çocuk Cerrahı olarak tanıttım. Daha sonra V.C. benim doktor olmadığımı Çapa Tıp Fakültesi’nde bulunan arkadaşlarına sorarak öğrenmiş, T.K.’ya mesaj atmış.
“BİR SARMALIN İÇİNE GİRDİM”
“T.K. beni arayıp evime geldi. Kapı önünde görüştük. Ona her şeyin yalan olduğunu, Tıp Fakültesinde okumadığımı, doktor olmadığımı, annemin öğretmen, babamın gıda mühendisi olmadığını, her şeyin yalan, mizansen olduğunu söyledim.
Bu süreçte kimseyi maddi olarak mağdur etmedim, tıp fakültesini kazanamadığım için ailemden korkarak yalan söyledim, sonra bir sarmalın içerisine girip çıkamadım, çok pişmanım, işlerin bu noktaya gelmesini hiç istemezdim, herhangi bir akıl hastalığım yoktur, beni rahatlatan bir ilaç var zaman zaman kullanıyordum.”
TEKİRDAĞ’DA ‘SAHTE DOKTOR’ SORUŞTURMASINDA BANKA HESAPLARI İNCELENECEK
Özkiraz’ın banka hesapları da incelenmeye alındı.
Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde kendisini ‘pratisyen hekim’ olarak tanıtan ve diğer doktorların şüphelenip, şikayette bulunmasıyla gözaltına alındıktan sonra sahte diploma ile hastanede görev yaptığı anlaşılan Ayşe Özkiraz’ın tutuklanmasının ardından olaya ilişkin soruşturma devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği 2 müfettiş, Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne 4 gün süren çalışmalarını tamamladı. Ayşe Özkiraz’ın verdiği, “Çerkezköy Devlet Hastanesi’ndeki tüm cerrahi branşlarda doktorlarıyla iletişim kurdum, muhabbet ettim. Birçok kez ameliyatlara izleyici olarak katıldım. Doktor M.K.’nin hastalarını ameliyattan sonra yapılan dikiş işlemini bizzat kendim yaptım. Diğer cerrahların da ameliyatlarına katıldım ancak bu diğer doktorların ameliyatlarında herhangi bir tıbbi işlem yapmadım. Sadece gözlemci oldum. Bu ameliyatlara hep doktorların rızasıyla girdim. Hastanede herkes beni sevmişti. Burada bulunduğum zaman zarfında zaman zaman önlük, forma giyip stetoskop takıyordum. Birçok muayene ve ameliyata katıldım” ifadelerinden yola çıkan müfettişler, başhekim Mehmet Ali Filiz, İdari ve Mali Hizmet Müdürü Tufan Çetinkaya ile görevli cerrahlar ile asistanların ifadelerine başvurdu.
Müfettişlerin ayrıca hastanede detaylı incelemelerde bulunduğu öğrenildi. Müfettişlerin tomografi, emar ve ameliyathane kısımlarında da incelemelerde bulunduğu belirtildi. İncelemelerini tamamlayan müfettişler, Çerkezköy’den ayrıldı.
Soruşturma kapsamında daha önce el konulan cep telefonu incelemesi süren Ayşe Özkiraz’ın banka hesapları da incelenmeye alındı. Özkiraz ise ifadesinde, üzerine atılı suçlamaları kabul etti. Özkiraz, “Bu süreçte kimseyi maddi olarak mağdur etmedim. Tıp fakültesini kazanamadığım için ailemden korkarak yalan söyledim. Sonra bir sarmalın içerisine girip çıkamadım. Çok pişmanım, işlerin bu noktaya gelmesini hiç istemezdim. Herhangi bir akıl hastalığım yok. Pişmanlığımı ifade ederek, üzerime atılı suçlamayı bu haliyle kabul ediyorum” dedi.
Ayşe Özkiraz’ın zaman zaman sakinleştirici ilaç aldığını ve bu ilacı içince rahatladığını söylediği belirtildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çerkezköy ilçesinde bulunan hastanedeki ‘sahte doktor’ olayıyla ilgili, “Bakanlığımız gerekli süreci başlatıp müfettiş görevlendirmiştir” açıklamasını yaptı.
Tekirdağ’da Çerkezköy Devlet Hastanesi sahte doktor olayıyla gündeme geldi.
Hastanede görevli uzman doktoru, sahte belgelerle meslektaşı olduğunu inandıran 25 yaşındaki Ayşe Özkiraz, nesleği gözlem yaparak öğrenmek için doktorun da izniyle düzenli olarak hastaneye gidip gelmeye başladı.
Çapa Tıp Fakültesi mezunu olduğunu söyleyen Özkiraz, sorulara çelişkili yanıtlar verince, şüphelenen doktorlar gerek eğitimi gerekse tedavi yöntemleriyle ilgili sorular yöneltti. Bu sorulara da doğru yanıtlar alamayan doktorlar, Özkiraz’ın şüpheli durumunu hastane yönetimine bildirildi. Konu daha sonra İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne iletildi.
Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasının ardından polis ekipleri Özkiraz’ı gözaltına alarak, evinde arama yaptı. Evdeki aramada çok sayıda sahte üniversite kimlik kartları, sahte doktor kimlik kartları, sahte diplomalar, çeşitli hastanelere ait kimlikler, ameliyat kıyafetleri, dönem birincisi olduğunu dair plaketler ve tıbbi içerikli kitaplar ele geçirildi.
Savcılık soruşturmasının ardından, ‘Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanu’na muhalefet suçundan nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Özkiraz, tutuklandı.
İHA’nın sahte doktorun ameliyatlara girdiği haberleri sonrası olay tüm Türkiye gündemine oturdu.
Bu gelişmelerin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde bulunan hastanedeki ‘sahte doktor’ olayıyla ilgili açıklama yaptı.
Twitter hesabından yaptığı açıklamada Bakan Koca, “Bakanlığımız, Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesindeki hastanede bir kişinin kendini yeni mezun doktor gibi tanıtıp bir uzmanın yanında tıbbi süreçleri izlediği şeklinde özetlenen olayı araştırmak üzere, gerekli süreci başlatıp müfettiş görevlendirmiştir.” ifadelerini kullandı.
Tutuklanan Ayşem Özkiraz ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nden yazılı açıklama yapıldı.
Sahte doktorun hasta muayene etmediğini, reçete yazmadığını ve hiçbir tıbbi girişimde bulunmadığı belirtildi. Ayrıca, açıklamada “Özkiraz doktor rolünü, doktorluk yapmadan, seyirci olarak oynamıştır.“ denildi.
SABAH SABAH NİJAT AYVAZ
2 gün önceUNCATEGORİZED
3 gün önceGÜNDEM
4 gün önceSABAH SABAH NİJAT AYVAZ
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
5 gün önceSABAH SABAH NİJAT AYVAZ
5 gün önce