TBMM Başkanı Şentop, Üsküp’te Türkçe Eğitim Bayramına Katıldı
21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı Üsküp’te üst düzey katılımla kutlandı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında başkent Üsküp'te 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı vesilesiyle düzenlenen programa katıldı.
Kuzey Makedonya'da her yıl 21 Aralık'ta Türkçe Eğitim Bayramı kutlanıyor. Bu yılda kutlanan bayram, Üsküp ‘Boris Traykovski’ Spor Salonunda, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleri ve MATÜSİTEB’in organizasyonunda, üst düzey katılımla kutlandı.
Kutlamaya TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve berberindeki heyet, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, bakanlar, çeşitli kurum temsilcileri, öğretmenler, gençler ve ülkenin dört bir yanından soydaşlar katıldı.
Kutlama töreninin açılışını gerçekleştiren MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, yaptığı konuşmada “Türkçe Eğitim Bayramı Makedonya’da yaşayan tüm Türklerin bayramıdır. Bura Türklerin varoluşunun bir ifadesidir. Bizler zarif Türkçemizle, kültürümüzle, edebiyatımızla, sanatımızla, tarihimizle, geleneklerimizle ve manevi değerlerimizle asırlardır bu topraklarda varolduk ve varolmaya devam edeceğiz.” dedi.
‘TİKA eğitimin yerelde kalıcı hale gelmesine katkı vermektedir’
Kutlama töreninde katılımcılara hitap eden TİKA Başkanı Serkan Kayalar, “Özellikle eğitim sektöründe bugüne kadar 360 faaliyet ve proje gerçekleştiren TİKA, Üsküp, Koliçan, Kılavuzlu, Prınalı, Dedeli, Kızıldoğan, Gostivar ve Yukarı Banisa gibi birçok Türk yerleşim yerinde gerek inşa ettiği okullarla, gerek mesleki eğitim projeleriyle, eğitimin yerelde kalıcı hale gelmesine katkı vermektedir.” şeklinde konuştu.
Kayalar, proje süreçlerine gösterdikleri destek için Kuzey Makedonya Devleti ve yetkililerine teşekkürlerini sundu.
‘Türk yurttaşlarımız her zaman devletin yanında yer almaktadır’
Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski sözlerinin başında Türkçe telafuz ederek 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı kutladı.
Kovaçevski yaptığı konuşmada “Türk kültürü, dili ve geleneği Kuzey Makedonya’nın farklı kültürel zenginliklerinden oluşan mozaiğininin en önemli parçasından biridir. Bunları bizim en büyük zenginliğimiz olarak saklamalıyız. Türk yurttaşlarımız, diğer topluluklarla birlikte ülkenin her açıdan inşasına katkı sunmaktadırlar. Türkler, ülke adına önemli kararlar aşamalarında yer almakta, ekonomik kalkınmaya destek sunmaktalar. Her zaman devletin ve stratejik çıkarların yanında duruyorlar.” ifadelerini kullandı.
Kovaçevski, Kuzey Makedonya ile işbirliğini en üst seviyede yürüten ve Kuzey Makedonya’da yaklaşık 60 milyon euro değerinde 900’den fazla proje hayata geçiren TİKA’ya teşekkürlerini sundu.
‘Söz konusu Türk soydaşlar olduğunda tüm siyasi
partiler görüş ayrılıklarını bir kenara bırakır’
Son olarak TBMM Başkanı Mustafa Şentop yaptığı konuşmada “Biz de 2007’den bu yana Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen MATÜSİTEB’in düzenlediği bu programlara katılmaya gayret gösteriyoruz. Sevinciniz sevincimizdir, coşkunuz, coşkumuzdur. Ben yalnız gelmedim, beraberimde farklı siyasi partilerden milletvekili arkadaşlarım da var. Şimdi onları da size söyleyeceğim; AK Parti Grup Başkan Velkili Çankırı Milletvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Dostluk Grubu Başkanı Ahmet Kılıç, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksek Özkan, Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu, İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral. Kuzey Makedonya gibi dost ve kardeş ülke söz konusu olduğu zaman burada yaşayan soydaşlarımız, Türk kardeşlerimiz olduğu zaman Türkiye’de bütün siyasi partiler görüş ayrılıklarını bir kenara bırakırlar, bir olurlar ve buraya birlikte gelip, 85 milyonun selamını, muhabbetini sizlere getirirler.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından MATÜSTEB tarafından gerçekleştirilen düzyazı, şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.
Kutlama töreni ünlü sanatçı Buray’ın konseriyle sona erdi.
TBMM Başkanı Şentop, Üsküp'te Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nu ziyaret etti
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında başkent Üsküp'te Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu'na ziyarette bulundu.
Şentop ve beraberindeki heyet, Tefeyyüz İlköğretim Okulu'na gelişinde okul müdürü Salaydin Zekir, Çayır Belediye Başkanı Visar Ganiu, öğretmen ve öğrencilerce karşılandı.
74 yıl önce Türklük davası, milli ve manevi değerlerin müdafaası uğruna canlarını feda eden Yücel Teşkilatı şehitleri anısına okul bahçesine dikilen anıtı ziyaret eden Şentop ve heyeti, burada dua etti.
Şentop, buradaki konuşmasında, herkesin 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı'nı tebrik ettiğini belirterek, "Sizlere Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bol bol selamları var, sizlerin Türkçe Eğitim Bayramı'nızı en kalbi duygularıyla kutluyor, evlatlarımızın gözlerinden öpüyor." ifadesini kullandı.
Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nu, Kuzey Makedonya'da Türkçe eğitimin sembolü olmuş 138 yıllık geçmişe sahip bir ulu çınar olarak nitelendiren Şentop, öğrencilerin bu okulda alacağı eğitimle bu coğrafyada Türk kimlik ve medeniyetinin temsilcileri olacağını söyledi.
Şentop, bundan dolayı Türkçe öğrenimine büyük önem verilmesi ve Türkçe'yi tüm incelikleriyle öğrenmek için büyük gayret sarf edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Geleceğin doktorları, öğretmenleri, mühendisleri, hukukçuları, siyasetçileri olarak hem Balkanların hem de dünyanın geleceğini şekillendirmek sizlerin elinde olacaktır. Bu okulda aldığınız nitelikli eğitimle inanıyorum ki, bu toprakların refahını artıracak, Balkanlar'a huzur ve istikrar getirecek, barışı da daimi kılacak olan nesil sizler olacaksınız. Bunun için Türkçeye ve Türk edebiyatına da özel bir ilgi ve alaka göstermelisiniz. Çünkü bu topraklardan Türk edebiyatını derinden etkileyen edebi eserler çıkmaya devam etmeli, Balkanlar'dan yeni Yahya Kemal'ler, yeni Abdülfettah Rauf'lar doğmalıdır." dedi.
TBMM Başkanı Şentop, "TBMM Başkanı Şentop, çocukların Türkçesinin gücünün, onların dünyaya bakışlarını zenginleştireceğini ve Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar aynı dilde konuştukları, aynı duyguları hissettikleri, aynı ülküye sahip oldukları, aynı değerleri paylaştıkları milyonlarca çocukla doğrudan temas kurmalarını mümkün kılacağını dile getirdi.Türkçe konuşmak, Türkçe yazmak kadar Türkçe düşünmek ve her olay karşısında bir Türk gibi davranabilmek de önemlidir.' demişti Şerafeddin Ferid Yücelden. İşte çocuklarımızın Türkçe düşünebilmesi, her olay karşısında bu anlayışla, bu şuurla davranabilmesi için çocuklarımız bizim kültürümüzden olan içeriklere ulaşabilmelidir. Çocuklarımız, izlediği çizgi filmlerde, bir yer sofrasına oturan, bir ekmeği bölüşen Türk ailesini, zor durumdaki arkadaşlarının bakkal borcunun ödenmesi için bütün mahalleyi harekete geçiren gençleri, dayanışmayı, yardımlaşmayı görmelidir." diye konuştu.
Konuşmalar sonrasında öğrenciler tarafından folklor gösterisi yapılıp ney eşliğinde şiir okundu.